Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel

Geografisch pakket Kuttekoven

De bescherming als monument betreft de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel.

Waarden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes op driesprong is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Kapel op een typisch driehoekig perceeltje, in het midden van de driesprong Kuttekovenstraat-Kleestraat, opgetrokken omstreeks 1907. Het gebouw is getuige van een landelijke traditie om belangrijke kruispunten te markeren met religieuze symboliek.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het gebouwtje is opgetrokken in een temporeel en typologisch karakteristieke neogotische, semi-rustieke stijl. Baksteenbouw met mergelstenen details, het geheel gestut door zes steunberen en afgedekt door zadeldak met dakruitertje; rechthoekig portaal met spitsbogig boogveld, waarin engelenfiguur en opschrift "O.L. VROUW VAN LOURDES B.V.O." en monogram "PH"; driezijdige koorsluiting, waarin gevelsteen met 1907 gedateerd chronogram en de naam "J. VAN L[E?]MMENS".

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kuttekovenstraat (Borgloon)
Kapel van één travee met driezijdige sluiting, daterend van 1907. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van een dakruitertje.