Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel

Gemeente Borgloon
Straat Kuttekovenstraat
Locatie Kuttekovenstraat zonder nummer (Borgloon)

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kuttekovenstraat zonder nummer, Borgloon (Limburg)

Kapel van één travee met driezijdige sluiting, daterend van 1907. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van een dakruitertje.

De bescherming als monument betreft de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel.

Waarden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes op driesprong is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde, volkskundige waarde

Kapel op een typisch driehoekig perceeltje, in het midden van de driesprong Kuttekovenstraat-Kleestraat, opgetrokken omstreeks 1907. Het gebouw is getuige van een landelijke traditie om belangrijke kruispunten te markeren met religieuze symboliek.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het gebouwtje is opgetrokken in een temporeel en typologisch karakteristieke neogotische, semi-rustieke stijl. Baksteenbouw met mergelstenen details, het geheel gestut door zes steunberen en afgedekt door zadeldak met dakruitertje; rechthoekig portaal met spitsbogig boogveld, waarin engelenfiguur en opschrift "O.L. VROUW VAN LOURDES B.V.O." en monogram "PH"; driezijdige koorsluiting, waarin gevelsteen met 1907 gedateerd chronogram en de naam "J. VAN L[E?]MMENS".