Eclectisch herenhuis met tuin

Geografisch pakket Diest

Het half vrijstaand eclectisch herenhuis met tuin te Diest, is beschermd als monument.

Waarden

Woonhuis met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Mooi voorbeeld van een half vrijstaande, oorspronkelijk bepleisterd herenhuis met tuin, opgetrokken in eclectische stijl in 1876 en opgevat als enkelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een afgesnuit kunstleien zadeldak, voorzien van twee dakkapellen met voluten en rocaillesluitsteen. Typerend zijn de koetspoort met bovenlicht in rondboogomlijsting, uiterst rechts in de gevel, het horizontaal karakter van de gevel door de hardstenen plint, de cordonlijsten, het balkon op zware voluutconsoles, en de kroonlijst boven het pseudo-entablement met voluutconsoles. Kenmerkend zijn verder de vensters in decoratieve stucco-omlijsting, versierd met oren op de eerste verdieping en afgeronde bovenhoeken en in de omlijsting ingewerkte luikjes op de verhoogde begane grond.
Rijk neoclassicistisch interieur, gekenmerkt door een indrukwekkende hal met imperiale trap en statige salons met hoog kwalitatief stuc- en lijstwerk, voornamelijk medaillons met bustes, guirlandes en festoenen, eierlijsten, pilasters, supra-porta’s en rozetten uitgewerkt met putti, vegetale en florale motieven.
Sterk beeldbepalend pand omwille van de ligging tegenover de Ezeldijkmolen, half vrijstaand aan de oever van de Demer en aan de rand van een grote stadstuin met monumentale groene beuk (Fagus Sylvaticum).

Schaffensestraat 54, 54A (Diest)
Eclectische herenwoning, gelegen in een grote stadstuin met monumentale groene beuk aan de oever van de Demer, is in 1876 gebouwd.