Minderbroedersklooster: kloosterkerk

Minderbroederskerk en stadswal met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft barokke minderbroederskerk gewijd aan Sint-Franciscus Solanus, daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. De kloosterkerk is samen met de restende kloostergebouwen, de kloostertuin en de stadswal ook als stadsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van de minderbroederskerk als volgt:

• "historische waarde: vestiging van de minderbroeders te Sint-Truiden tussen 1220 en 1230. Het eerste huis bevond zich op de hoek der Minderbroeders- en Luikerstraat. In 1258 werd de eerste kerk, de Sint-Annakerk voltooid. Deze kerk was oost-west georiënteerd met haar ingang bij de Naamsestrata. In 1730 sloping der eerste kerk en van 1731 tot 1735 bouw van de huidige kerk mogelijk onder leiding van de monnik Bolgrez. In 1780 werd de kerk verlaagd. Bij een bombardement in 1940 werd het dak van de kerk vernield. De kerk werd nog hetzelfde jaar gerestaureerd en op haar oorspronkelijke hoogte van vóór 1780 opgetrokken."
  • "artistieke, in casu architectuurhistorische en esthetische waarde: noordoost-zuidwest georiënteerde bakstenen zaalkerk met smaller koor met driezijdige sluiting aan de noordwestzijde door een sacristie geflankeerd. Monumentale, barokke voorgevel met gekorniste frontonbekroning met timpaanvulling, daterend van de restauratie, ter vervanging van het oorspronkelijke gebogen fronton. Rondboogportaal, waarboven centrale rondboognis waarin beeld van Francisus Solanus. Voor het overige een zeer sober bakstenen gebouw; zijgevels geritmeerd door vlakke bakstenen pilasters. Volledig bepleisterd interieur. Overwelving d.m.v. kruisribgewelven met sluitsteen tussen brede, rondboogvormige gordelbogen. Afgeronde overgang van schip naar koor. Stucwerk op de pilasters en gordelbogen.
    Achter het koor van de kerk en hierbij aangesloten ligt de Portiunculakapel van 1732-1735. Centrale aanleg en een koor met driezijdige sluiting. Bakstenen gebouwen met mergelstenen hoekbanden onder leien zadeldakje. Volledig bepleisterd interieur. Overwelving d.m.v. een koepel. De apsis is afgedekt met een halve koepel. Onder de kapel een crypte uit dezelfde periode. De alleenstaande bakstenen sacristie is een eenvoudig classicistisch gebouw, uit dezelfde periode als de kerk, doch na 1940 gedeeltelijk wederopgericht."
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000323, Minderbroederskerk en stadswal als monument; minderbroedersklooster en tuin als stadsgezicht (S.N., 1987).

De minderbroederskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde

in casu esthetische waarde

Minderbroedersklooster, kloosterkerk en stadswal

Minderbroedersstraat 5 (Sint-Truiden)
Het complex strekt zich uit tussen het Minderbroedersplein en de Capucienessenstraat. De noordgevel van kerk en klooster zijn naast elkaar gelegen aan de Minderbroedersstraat. De noordwestelijke gevel der kerk ligt aan het huidige Minderbroedersplein.