Semi-gesloten vakwerkhoeve

Gesloten vakwerkhoeve, bijgebouwen en omgeving

Beschrijving

De semi-gesloten vakwerkhoeve te Sint-Lambrechts-Herk, samengesteld uit een varkensstal-straatvleugel in het noordoosten, een woonhuis (dwars op de straat) met stal in het noordwesten, stallingen in het zuidwesten en een dwarsschuur in het zuidoosten, is beschermd als monument.

Waarden

De gesloten vakwerkhoeve en bijgebouwen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Uitgezonderd de achtergevel van de dwarsschuur is de vakwerkstructuur van het hele hoevecomplex bewaard gebleven. Traditionele elementen met erfgoedwaarden zijn het stijl- en regelwerk, de (meestal) lemen vullingen en het zadeldak met Vlaamse pannen.
De ordonnantie, de functie van de gebouwen en de gevelopeningen zijn ook bewaard gebleven.
Als vakwerkconstructie is de hoeve op een algemener niveau representatief voor een aloude volkse en voor een stuk ook landelijke bouwtraditie, waarvan door sloop en onoordeelkundige verbouwingen, mede door de grote bouwdruk in de regio rondom Hasselt, steeds minder goede getuigen in het straatbeeld bewaard blijven.

historische waarde

De gesloten hoeve is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777). Onderzoek van het Primitief kadaster en de kadastrale mutatieschetsen wijst uit dat het volume van de gebouwen sinds 1871 ongewijzigd is.

Kattendansstraat 114 (Hasselt)
Semi-gesloten hoeve uit de 19de eeuw, belangrijk element in het landschap. Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.