Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Salvatorskathedraal

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
32721
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/32721

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

St.-Salvatorskathedraal Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de Z.-zijde van de Steenstraat. Ten N., voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; als tuin aangelegd in XIX A, hernieuwd met ijzeren afsluiting in 1878-1879, sedert 1970 vervangen door stenen muur; ten O. en W. omringd door het Sint-Salvatorskerkhof, en ten Z. geflankeerd door de kapittelgebouwen en het museum. Ca. 850: vermoedelijke s



Aanduiding van

Is de vaststelling van

Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, met voorheen ten noorden het voormalige kerkhof, afgeschaft in 1784 en als tuin aangelegd. De plattegrond van de kerk ontvouwt: een uitgebouwde rechthoekige westtoren met ronde traptoren in zuidoostelijke oksel uit tweede helft van de 14de eeuw, driebeukig, basilicaal schip van vier traveeën uit tweede helft van de 14de eeuw met zijkapel, transept van één travee, ruime koorpartij uit vierde kwart van de 13de eeuw – tweede helft van de 14de eeuw met hoofdkoor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, kooromgang met vijf vijfzijdige kranskapellen uit tweede helft van de 15de eeuw – 16de eeuw en ten noorden en ten zuiden ingebouwde zijkapellen uit tweede helft van de 14de eeuw en ten zuiden sacristie uit tweede helft van de 15de eeuw-16de eeuw. Ten zuiden van de kerk kapittelgebouwen en museum, opgericht circa 1912-1914 naar ontwerp van A. Duclos in samenwerking met architecten J. Viérin en A. De Pauw.

Is de omvattende vaststelling van

Muurschilderingen Sint-Salvatorskathedraal

Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Sint-Jacobskapel zuidwestelijke hoek: in 1993-1994 gebeurde hier een onderzoek naar de afwerkingslagen, gevolgd door gedeeltelijk blootleggen en restauratie.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.