Klooster en kapel zusters clarissen-coletinen

Beschermd monument van 24-12-2008 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Guffenslaan
Locatie Guffenslaan 43, Guffenslaan 43C (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/103.1
  • 4.01/71022/188.1
  • DL002537
  • OL002670

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Klooster en kapel zusters clarissen-coletinen

Guffenslaan 43, 43C, Hasselt (Limburg)

De kloostergebouwen, in sobere baksteenbouw, gegroepeerd rondom twee vierkante binnenplaatsen, dateren zoals de kapel uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Beschrijving

Het monumentale klooster met bijhorende neogotische kapel te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

Het klooster en de kapel der zuster clarissen-coletinen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het monumentale klooster met bijhorende neogotische kapel werd ontworpen door frère Maiscentis uit Malonne bij Namen, bijgestaan door bouwkundige L. Loodts, mogelijk Louis Loodts (1870-1958), die in Hasselt een aantal gebouwen ontwierp. De bouwwerken startten in februari 1900. Het beeldbepalende complex bleef doorheen de tijd goed bewaard, enkele kleine onbelangrijke latere toevoegingen niet te na gesproken.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De baksteenbouw en het gebruik van kalksteen en arduin vormen traditionele bouwelementen bij dit erfgoed in neostijl. Tudorboogvormige en spitsboogvormige muuropeningen typeren het neogotische ensemble. De kapel vertoont ritmerende lisenen en in het interieur bleven de marmeren vloer, een eiken binnenportaal, de op consoles rustende gewelven, het neogotische altaar, een paar getraliede muuropeningen richting klooster, een neogotische eiken communiebank en twee hagioscopen bewaard, hetgeen een meerwaarde geeft aan de architectuur van het bedehuis.

sociaal-culturele waarde

Het complex getuigt van de eeuwenlange traditie van het kloosterleven van zowel buitenzusters als slotzusters. Naast hun beschouwend gebed, verrichtten ze onder meer ook handenarbeid.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.