Kapelanie met tuin

Beschermd monument van 12-07-2005 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Velm
Straat Sint-Martinusstraat
Locatie Sint-Martinusstraat 8 (Sint-Truiden)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71053/281.1
  • OL002245

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapelanie

Sint-Martinusstraat 8, Sint-Truiden (Limburg)

De kapelanij, opgetrokken omstreeks 1857, is een sober huis, drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog, opgetrokken in baksteen boven een kalkstenen plint en onder een laag leien zadeldak tussen aandaken.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kapelanie, opgetrokken omstreeks 1857, met inbegrip van het tuinperceel.

Waarden

De kapelanie en tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De kapelanij werd opgetrokken omstreeks 1857, beeldbepalend ingeplant links naast de kerk en aan een uitende van het oude kerkhof. De kapelanij site is via muur- en poortwerk op harmonieuze wijze verbonden met zijn monumentale omgeving. Het pand, dat afgezien van het schrijnwerk perfect zijn 19de-eeuwse verschijningsvorm behield, is dan ook een monumentale getuige van de ontwikkelingsgeschiedenis van de site.

sociaal-culturele waarde

De kerksite van Velm, gevormd door de kerk, kerkhof, pastorij en kapelanij, is beelbepalend ingeplant op een hoogte, waardoor de verschillende gebouwen niet alleen het dorp, maar ook de wijde omgeving ervan domineren, wat niet alleen een belangrijk esthetisch effect heeft, maar op een figuurlijk niveau ook de centrale betekenis van de site onderstreept. De toegangstrap, de ommuring en het hekwerk accentueren de samenhang tussen de verschillende sitecomponenten, ronden de monumentaliteit van het geheel af en benadrukken het hiërarchisch onderscheid en de symbiose tussen kerk en dorpsgemeenschap.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.