Steenkoolmijn van Eisden: betonnen schachtbok 1 met ontvangstgebouw

Betonnen schachtbok nummer 1 met ontvangstgebouw

Beschrijving

De betonnen schachtbok nummer 1 op de site van de steenkoolmijn van Eisden is, met inbegrip van het ontvangstgebouw, beschermd als monument.

Waarden

De betonnen schachtbok nummer 1 met inbegrip van het ontvangstgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als het oudste voorbeeld van een betonnen schachtbok (in se reeds een uitzonderlijke bouwwijze op de Belgische mijnzetels) in het Kempische steenkoolbekken, daterend van 1921 en deel uitmakend van het resterend geheel van de twee gebruikelijke schachtbokken waarvan één reeds werd beschermd. Schachtbok 1 vormt in combinatie met de andere schachtbok een materiële getuige van de Franse invloed op de mijnsite te Eisden. Deze schachtbok werd in 1922 door koningin Elizabeth bezocht wat de naam 'Puits de la Reine' opleverde. Daarenboven bezit iedere schachtbok een symbolische waarde die verwijst naar het collectieve geheugen van de mijnwerkersgemeenschap.

Is de omvattende bescherming van

Schachtbokken van de mijn

Zetellaan (Maasmechelen)
Schachtbokken met hun respectieve losvloeren. Schachtbok I was in 1921 volledig klaar. Schachtbok II dateert van 1926.

Steenkoolmijn van Eisden

Zetellaan 24-100 (Maasmechelen)
Op 2 augustus 1901 wordt te As onder leiding van de Leuvense hoogleraar en mijnbouwkundige André Dumont steenkool aangeboord. Deze ontdekking bevestigt het reeds sinds het begin van de vorige eeuw vermoede bestaan van een kolenbekken tussen de Engelse en Duitse bekkens.