Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Ezeldijkmolen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Diest

Beschrijving

De gaaf bewaarde site rond de Ezeldijkmolen te Diest, is beschermd als stadsgezicht. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Ezeldijkmolen is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Historisch, functioneel en geografisch nauw met de Ezeldijkmolen verbonden site, natuurlijk afgebakend door het stroomgebied van de Demer en de Schaffensestraat. Door de Demer, intrinsiek met de Ezeldijkmolen verbonden bouwblok, waar de oorspronkelijke bedrijvigheid in en rond de molen nog goed denkbaar is. De gaaf bewaarde site met -voor het zicht van aan de Schaffensepoort- vormt een sterk beeldbepalende 18de-eeuwse bebouwing, grenzend aan het stuwbekken vóór de molen. Bovendien historisch-functionele relatie tussen de molen en de voormalige magazijnen, gelegen in de Ezeldijkgang, een van de Schaffensestraat naar de voorzijde van de molens leidend gekasseid straatje.

Watermolen Ezeldijkmolen

Ezeldijk 12 (Diest)
Grote watermolen, opgetrokken op een aftakking van de Demer; gebouw in de vorm van een Latijns kruis met trapgevels aan de vier uiteinden.

Is de omvattende bescherming van

Stadswoning uit 1779