Provinciale school voor vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé: oudste delen

Provinciale vroedvrouwenschool

Beschrijving

De Provinciale vroedvrouwenschool ontworpen door Léon Jaminé (1858-1921) te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door architect Léon Jaminé met conciërgewoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het complex is beeldbepalend gelegen aan de groene boulevard van Hasselt, is functioneel opgevat, heeft een symmetrisch gecomponeerde gevel en een eclectische vormentaal.

historische waarde

Het gaat om een vroege oprichting van een vroedvrouwenschool in Hasselt, de eerste in Limburg, aanvankelijk aan de Botermarkt in 1837 en later op andere locaties. De huidige instelling, met de eerste volwaardige kraamkliniek, werd in 1911-1913 aan de Guffenslaan opgetrokken, naar ontwerp van Léon Jaminé (1858-1921), (Hasselt). Het initiale concept werd aangepast door architect A. Lippens uit Hasselt. Later kwamen er uitbreidingen, waaronder de verhoging met één bouwlaag en de constructie van de linkeraanbouw. Hier werd ook het eerste volledige centrum voor bloedtransfusie van Limburg gevestigd. In het complex kwam eveneens de eerste school voor verpleging en verzorging van deze provincie tot stand.

artistieke waarde

De provinciale architect Léon Jaminé toont hier zijn bouwkundige kwaliteiten. Hij was zeer goed bewust van de formele, constructieve en materiaaleigen kenmerken van de middeleeuwse architectuur. Ondanks het feit dat hij doorgaans ontwerpen in neostijlen maakte, hoorde hij nochtans vooral thuis in een classicistische kunstvisie en ontwierp hij ook eclectische gebouwen, zoals de Vroedvrouwenschool.

sociaal-culturele waarde

Jarenlang was er in de school pedagogische activiteit met uitstraling voor Hasselt en de gehele Limburgse provincie.

Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door Léon Jaminé

Guffenslaan 37-39 (Hasselt)
Breed complex met monumentale voorgevel in eclectische stijl, gedateerd 1912 op een gevelsteen. Het gebouw ligt achteruit ten opzichte van de straat en is voorzien van een voortuin.