Kapel van de Spikboom

Beschermd monument van 04-03-2004 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Brustem
Straat Vliegveldlaan
Locatie Vliegveldlaan zonder nummer (Sint-Truiden)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71053/277.1
  • OL002022

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kapel van de Spikboom

Vliegveldlaan zonder nummer, Sint-Truiden (Limburg)

Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit de 18de eeuw, geflankeerd door twee linden; de spikboom of meidoorn waaraan het kapelletje zijn naam dankt stond tegen de zijgevel van de ertegenover gelegen hoeve.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kapel van de Spikboom.

Waarden

De kapel van de Spikboom (vakwerk) en omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische en volkskundige waarde: De Kapel van de Spikboom, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, wordt reeds in 1467 vermeld in verband met de slag van Brustem. Het gebouw, dat in vakwerk bewaard bleef, is opgetrokken op een functioneel aansluitend en traditioneel driehoekig terrein op een kruispunt van wegen aan de rand van het dorp en wordt naar oude gewoonte geflankeerd door lindebomen.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als vakwerkconstructie is de kapel een zeldzaam geworden getuige van een oeroude bouwtraditie, waarvan de bewaarde voorbeelden aan een steeds sneller tempo uit het straatbeeld verdwijnen, en zeker de voorbeelden waarbij de techniek in de religieuze architectuur werd toegepast. Als wegkapel is het heiligdom daarbij representatief voor pittoreske en op feodale traditie geënte landelijke gebruiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.