Kapel van de Spikboom

Vakwerkkapellen

De bescherming als monument betreft de kapel van de Spikboom.

Waarden

De kapel van de Spikboom (vakwerk) en omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als vakwerkconstructie is de kapel een zeldzaam geworden getuige van een oeroude bouwtraditie, waarvan de bewaarde voorbeelden aan een steeds sneller tempo uit het straatbeeld verdwijnen, en zeker de voorbeelden waarbij de techniek in de religieuze architectuur werd toegepast. Als wegkapel is het heiligdom daarbij representatief voor pittoreske en op feodale traditie geënte landelijke gebruiken.

historische waarde, volkskundige waarde

historische, in casu architectuurhistorische en volkskundige waarde: De Kapel van de Spikboom, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, wordt reeds in 1467 vermeld in verband met de slag van Brustem. Het gebouw, dat in vakwerk bewaard bleef, is opgetrokken op een functioneel aansluitend en traditioneel driehoekig terrein op een kruispunt van wegen aan de rand van het dorp en wordt naar oude gewoonte geflankeerd door lindebomen.

Vliegveldlaan (Sint-Truiden)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit de 18de eeuw, geflankeerd door twee linden; de spikboom of meidoorn waaraan het kapelletje zijn naam dankt stond tegen de zijgevel van de ertegenover gelegen hoeve.