Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuizen, café De Zwaan en villa La Roseraie: gedeelte

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Café De Zwaan en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de voortuin van café De Zwaan, de burgerhuizen aan de Kabbeekvest 59-65 en de IJzerstraat 13-15 en de villa La Roseraie met omringende tuin.

Waarden

De omgeving van café de Zwaan is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Belangrijke historische getuigen van de eerste aanleg en bebouwing langs de boulevards of wandelvesten die tijdens het interbellum ingericht werden op de circa 1900 geslechte stadswallen. De panden vormen zowel stilistisch als typologisch een staalkaart van interbellumarchitectuur - gaande van cottage-stijl over art deco tot modernisme – en hebben zo, mede door hun gaaf bewaarde staat, een belangrijke ensemblewaarde. De tuin rond villa La Roseraie is door haar aanplanting met grote bomen niet alleen een zingevend kader voor de villa in cottage-stijl, maar heeft een sterk beeldbepalend karakter in de voorts door bakstenen rijwoningen getypeerde omgeving.

Is de omvattende bescherming van

Villa La Roseraie

Kabbeekvest 67 (Tienen)
Cottagevilla, eigen woning van architect Albert Geens gebouwd in 1922, gelegen in een grote tuin.

Burgerhuizen, café De Zwaan en villa La Roseraie

Ijzerstraat 13-17, Kabbeekvest 59-67 (Tienen)
Deze panden vormen zowel stilistisch als typologisch een staalkaart van interbellumarchitectuur, gaande van art deco tot modernisme.