Steenkoolmijn van Eisden: zijgevel badzaal en uitbreiding hoofdburelen

Steenkoolmijn, zijgevel van de badzaal en hoofdgebouw

Beschrijving

De zijgevel van de badzaal en de uitbreiding van de hoofdburelen van de steenkoolmijn van Eisden zijn beschermd als monument.

Waarden

De steenkoolmijn (bovengronds): de zijgevel van de badzaal en uitbreiding van het hoofdgebouw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van de bouwstijl die op de mijnzetel te Eisden door de Stichtende Vennootschap tijdens de vroegste productieperiode (1922) voor een bedrijfsgebouw werd gehanteerd met als specifiek element: de geaccentueerde toegang voor de mijnwerker, omwille van het algemeen belang gevormd door de industrieel-archeologische en architectuur-historische waarde van de uitbreiding van het hoofdgebouw (administratiegebouw) als voorbeeld van de wijze waarop de Stichtende Vennootschap zich circa 1950 aan de voor de Tweede Wereldoorlog (1931) vooropgestelde prestigieuze en historische stijlkenmerken hield naar aanleiding van aanpassingswerken.

Is de omvattende bescherming van

Hoofdburelen van de mijn

Zetellaan 70 (Maasmechelen)
Prestigieus gebouwencomplex van 1931 in neo-classicistische barokstijl. De invloed van de Franse aandeelhouders blijkt uit de keuze voor deze vormgeving.

Stortbaden, kleedzaal en fietsenbergplaats van de mijn

Zetellaan 72-74 (Maasmechelen)
Een eerste gedeelte van het wasgebouw wordt opgetrokken in 1922. De rest van het gebouw wordt in dezelfde stijl voltooid.

Steenkoolmijn van Eisden

Zetellaan 24-100 (Maasmechelen)
Op 2 augustus 1901 wordt te As onder leiding van de Leuvense hoogleraar en mijnbouwkundige André Dumont steenkool aangeboord. Deze ontdekking bevestigt het reeds sinds het begin van de vorige eeuw vermoede bestaan van een kolenbekken tussen de Engelse en Duitse bekkens.