Villa Sampermans met zijtuin en hekwerk

Beschermd monument van 11-06-2009 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kuringersteenweg
Locatie Kuringersteenweg 124 (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/193.1
  • OL002785

Is de omvattende bescherming van

Tuin van de villa Sampermans

Kuringersteenweg 124 (Hasselt)

Monumentaal 20ste-eeuws smeedijzeren hek en zijtuin met aanlegelementen van kort na de tweede wereldoorlog, bij een villa van 1907 die in 1933 werd uitgebreid.

Villa Sampermans

Kuringersteenweg 124, Hasselt (Limburg)

De in 1907 gebouwde en in 1933 en 1953 uitgebreide Villa Sampermans is een beeldbepalende woning met cottage-allure.

Beschrijving

De villa Sampermans met cottage-allure en een klassieke indeling te Hasselt, is beschermd als monument met inbegrip van zijtuin en monumentaal hekwerk.

Waarden

Villa Sampermans met cottage-allure, opgetrokken in 1907 en uitgebreid in 1933 en 1953, met zijtuin en monumentaal hekwerk, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De villa met zijtuin is een typisch en beeldbepalend voorbeeld van de architectuur die in de Hasseltse stationsbuurt tot stand kwam op het einde van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze werd bewoond door Joseph Sampermans, een verdeler van bieren, limonades, water, koolzuur en ijs.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De in 1907 opgetrokken en in 1933 en 1953 uitgebreide villa met cottageallure en een klassieke indeling is als maison de maître een exemplarisch voorbeeld van de burgerlijke bouwkunst van de respectievelijke periodes. De binnenafwerking vertoont art nouveau en art deco invloeden. Het monumentale hekwerk aan straatzijde en de zijtuin met Atlasceder en aanlegelementen van kort na de Tweede Wereldoorlog maken als belangrijke omgevingsfactoren deel uit van het complex en versterken de architectuurhistorische waarde van de villa.

sociaal-culturele waarde

De Villa Sampermans getuigt door zijn bewonersgeschiedenis van de industriële activiteit aan de Kuringersteenweg, een invalsweg vanuit Diest naar Hasselt, in de buurt van spoor- en tramlijnen. De inwendige structuur van de villa met keldervertrekken bestemd voor het dienstpersoneel en representatieve ruimten op de begane grond en de bovenverdieping getuigen van een upstairs-downstairs samenleving, eigen aan de configuratie van een herenhuis in de Hasseltse buitenwijk Faubourg St. Germain.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.