Vijfreke, veldschool en weefschool

Beschrijving

Zandberg nrs. 8-16. Z.g. "Vijfreke" en voormalige veldschool en weefschool (nr. 12), met in het midden de woning van de meester, geheel van vijf rijhuizen. In 1821 neemt pastoor Van Damme het initiatief om op het Parochieveld een schooltje (toen slechts een houten hut) te bouwen. Deze wordt in 1842-1843 in steen herbouwd. Na het oprichten in 1884 van de kloosterwoning en s

Zandberg 8-16 (Ruiselede)
"Vijfreke" en voormalige veldschool en weefschool (nummer 12), met in het midden de woning van de meester, geheel van vijf rijhuizen. In 1821 neemt pastoor Van Damme het initiatief om op het Parochieveld een schooltje (toen slechts een houten hut) te bouwen. Deze wordt in 1842-1843 in steen herbouwd. Na het oprichten in 1884 van de kloosterwoning en school in de Kruiskerkestraat loopt het schooltje op de Zandberg zo goed als leeg. Het gebouw dient nog een tijd als gemeentelijke weefschool en als zondagsschool.