Kerk van Sint-Andries en Sint-Anna

Beschrijving

* Gistelse Steenweg z.nr. Kerk van Sint-Andries en Sint-Anna beschermd als monument bij M.B. van 13/11/2001. 1. Kerk 1117: De vroegste getuigenissen over een parochiekerk verwijzen naar een klein Romaans kerkje dat vanaf de komst van de monniken in 1117 een dubbele functie krijgt, namelijk een parochie- en een kloosterkerk. 13de eeuw: bouwen van een nieuwe kerk bestaande uit twee

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard.

Is de omvattende vaststelling van

Oorlogsgedenkteken

Gistelse Steenweg (Brugge)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog uit Sint-Andries, naar ontwerp van Octave Rotsaert. Het gedenkteken, opgevat als een vrijstaande gedenkmuur met sculpturale voorstellingen in hoogreliëf, werd onthuld in 1920.