Vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven en omgeving

De voormalige landarbeiderswoning te Kermt, is beschermd als monument.

Waarden

De vakwerkhoeve met uitzondering van de aanbouwsels tegen de zijgevels en het overdekt terras, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve wordt in 1916 voor de eerste maal kadastraal geregistreerd op een driehoekig restperceel, In den Hoek genaamd, tussen de Monninxstraat en de Lummense Kiezel in. Derhalve mag ze beschouwd worden als een laat exemplaar van vakwerkbouw, waarvan in Limburg voorbeelden aangetroffen worden tot circa 1930.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een bescheiden vakwerkhoeve van vier traveeën onder een vernieuwd zadeldak met Vlaamse pannen. De vakwerkstructuur van de hoeve met een aanbouw tegen de achtergevel is gaaf bewaard en bestaat uit gepikt stijl- en regelwerk met witgekalkte en gedeeltelijk gecementeerde lemen vullingen op een zeer lage, bakstenen stoel en gepikte plint. Het stijl- en regelwerk werd in de zijgevels en in de aanbouw vernieuwd en vervangen door opgelegd houtwerk.

sociaal-culturele waarde

De vakwerkhoeve getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in het overgangsgebied tussen Kempen en Vochtig Haspengouw en drukt de eigenheid van de streek uit.

Vakwerkhoeve

Lummense Kiezel 71 (Hasselt)