Beschrijving

Oudenaardseweg nr. 28. Aan de straat gelegen hoeve, vermoedelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Ten oosten van de hoeve, voormalige mote naar verluidt eerst "fort" en later molen. Behouden funderingen vermoedelijk van de 15de-eeuwse molen. Molen aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Moulin d'Espierres" en Atlas der Buurtwegen (1843). Hoeve, volgens datumsteen boven poort, g

Molenaarshoeve

Oudenaardseweg 28 (Spiere-Helkijn)
Deze met de woning aan de straat palende hoeve gaat in kern vermoedelijk terug tot de 18de eeuw. Ten oosten van de hoeve ligt de molenberg van de in 1859 verdwenen, 18de-eeuwse Moulin d'Espierres of Plaatsemolen. In de molenberg is de overwelfde doorgang naar de vroegere olieslagerij van deze staakmolen bewaard.