Concertgebouw Casino

Beschrijving

* Casinoplein nr. 10. Z.g. "Casino". Concertgebouw opgericht in opdracht van "Société de la Grande Harmonie de Courtai", in 1844 naar ontwerp van C. Dehults. Beschermd als monument bij M.B. van 18.04.1996. Het gebouw behield slechts korte tijd haar oorspronkelijke functie. In 1851 werd het geheel verkocht en werd het gebouw ingericht als school en links en rechts uitgebreid met een poort

Casinoplein 10 (Kortrijk)
Concertgebouw opgericht in opdracht van "Société de la Grande Harmonie de Courtai", in 1844 naar ontwerp van Camille Dehults. Het gebouw behield slechts korte tijd haar oorspronkelijke functie. In 1851 werd het geheel verkocht en werd het gebouw ingericht als school en links en rechts uitgebreid met een poorttravee. De tuin, die zich oorspronkelijk uitstrekte tot het Louis Robbeplein werd verkaveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het gebouw zwaar beschadigd. Sinds circa 1950 huisvest het gebouw het Textielpatroonsverbond van het Kortrijkse en later ook het Nationaal verbond der Vlaswevers, het Nationaal Verbond der Tapijt-, Fluweel-, en Meubelstofwevers, de Kamer voor Handel en Nijverheid en het Beroepsziekenfonds.