Hoeve Nicolaï

Stokerij Nicolai en hoeve

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de hoeve Nicolaï, een vierkantshoeve met kern uit de 17de eeuw, deels opgetrokken in vakwerk, deels in baksteen. De bijhorende stokerij is afzonderlijk als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en industrieel-archeologische waarde van de hoevegebouwen als volgt: "als voorbeeld van een typische landbouwstokerij die een volledige architectuurhistorische evolutie van nagenoeg drie eeuwen doormaakte."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL00273, Wilderenlaan 8, Stokerij Nicolai en hoeve met onmiddellijke omgeving (DE SCHEPPER J., 1984).

De hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Hoeve Nicolaï en jeneverstokerij

Wilderenlaan 4-8 (Sint-Truiden)
Aan de straat gelegen, gesloten hoeve met jeneverstokerij, in kern opklimmend tot 1665, doch sterk aangepast begin 20ste eeuw.