Beschermd cultuurhistorisch landschap

Mergelontsluitingen van Overbroek

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Overbroek, mergelontsluitingen in asymmetrische dalwand langs bovenloop van de Herk

De bescherming als landschap betreft de mergelontsluitingen van Overbroek.
De groeven in de steilrand te Overbroek, met uitzonderlijk goed bewaarde fossiele flora’s van landplanten, danken hun ontstaan aan de ontginning van mergel als meststof. Dit gebied is het meest uitgesproken voorbeeld van een voor de Haspengouwse leemstreek asymmetrisch zuid-noord gericht rivierdal.

Waarden

De mergelontsluitingen in de asymmetrische dalwand langs de bovenloop van de Herk zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

natuurwetenschappelijke waarde

natuurwetenschappelijke, in casu geomorfologische waarde: De mergelgroeve van Overbroek is het stratotype, de paleobotanische typelokaliteit of referentieprofiel voor de Heersiaan étage in België, een stratigrafische eenheid uit het oudste Tertiair van België; het Midden Paleoceen. Haar waarde kan vergeleken worden met die van andere beroemde West-Europese typelokaliteiten van vroeg-tertiaire plantenfossielen, zoals de travertijn van Sézanne bij Epernay in Frankrijk.
natuurwetenschappelijke, in casu Paleobotanische waarde: Het unieke aan "de fossiele flora van Gelinden" is het feit dat ze één der oudst gekende en best bewaarde flora vertegenwoordigt uit het vroeg-Tertiair van WestEuropa. Ze is een belangrijke biologische schakel tussen de flora's uit het Krijttijdperk en die uit het eerste (oudste) tertiair. Ze bevat inderdaad zowel "oude" flora elementen uit de Krijtperiode als "moderne" tertiaire plantenresten, die men nog tot in het Mioceen terugvindt. De voormalige mergelgroeve werd wereldberoemd door de beschrijving van uitzonderlijk goed bewaarde fossiele flora's van landplanten. De hier ontsloten Mergels van Gelinden bevatten ook rijke associaties van dierlijke en plantaardige microfossielen die ouderdomsbepalingen toelaten van en in het vroeg Tertiair (meer bepaald de Heersiaan étage). De groeve vertegenwoordigt een internationaal referentieprofiel voor gidsfossielen (foraminiferen, phytoplankton, coccolieten) van het Midden tot Boven Paleoceen.
natuurwetenschappelijke, in casu Floristische waarde: Voor de Haspengouwse leemstreek is de site een oase waar tal van zeldzame, vaak kalkminnende plantensoorten, kenmerkend voor zowel vochtige als droge bodems, een toevluchtsoord (refugium) hebben gevonden. Het landschap is een zeer duidelijk voorbeeld van een voor droog Haspengouw kenmerkend asymmetrisch beekdal met steile oostelijke helling. Plaatselijk in de vallei komt door de vermenging van veen met mergel alkalisch veen voor; een uiterst zeldzaam verschijnsel voor Vlaanderen.

historische waarde

De eerste vermelding van de mergelkuil te Overbroek dateert van 1612. Eertijds werden hier over een lengte van 300 meter drie groeven uitgebaat. De mergel werd aangewend als meststof voor de omliggende landbouwgronden.
Een vergelijking van verschillende historische kaarten met de huidige topografische kaart toont aan dat het bodemgebruik gedurende meer dan tweehonderd j aar praktisch ongewijzigd bleef en dus als historisch stabiel kan beschouwd worden.

esthetische waarde

De steile, ongeveer 40 meter hoge, flank van de asymmetrische Herkvallei is een in esthetisch opzicht markante en gaaf bewaarde landschapsgradiënt in het uitgestrekte Haspengouwse akkerbouwgebied door zijn vorm en hoogte.
De verscheidenheid in begroeiing nl. hoogstamboomgaarden - meestal omgeven door hagen - bij de dorpskern, beemden in de vallei doorsneden met talrijke afwateringsgrachten en begroeid met uitgestrekte zegge- en rietvegetaties en een soortenrijke kalkvegetatie op de steile deels beboste helling, biedt een hoge esthetische belevingswaarde.

De Herkvallei in de Mergels van Gelinden

Klein-Gelmen (Heers), Gelinden (Sint-Truiden)
Het gebied is gelegen op het Haspengouws leemplateau, langs de Herk en wordt gekenmerkt door de mergelgroeven van Gelinden en een historisch stabiel landgebruik bestaande uit akkerbouw op het plateau, een grotendeels beboste westelijk geörienteerde helling, beemden in de vallei van de Herk en hoogstamfruitweiden aansluitend bij het dorp.