Huis Strack

Beschrijving

Ieperstraat nr. 27. Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Historiek. Een akte van 1789 vermeldt de verkoop van twee woonhuizen (nrs. 27 en 29) in de Ieperstraat door Joannes Van Bruaene aan dokter Frans Stra(e)ck, tevens gemeenteraadslid en penningmeester van de kerkfabriek

Huis Strack met tuin

Ieperstraat 27 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Natuurstenen onderdorpels, doorgetrokken in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen). Rondboogingang waarin eikenhouten koetspoort met rondbogig bovenlicht. Naar verluidt is de achtergevel in 1951 voorzien van een nieuw bakstenen parement. Achterliggende tuin met muur en garages langs de Kistestraat.