Grenspaal en omgeving

Gemeente Maasmechelen
Straat Weg naar Geneuth
Locatie Weg naar Geneuth zonder nummer (Maasmechelen)

Grenspaal nummer 112

Weg naar Geneuth zonder nummer, Maasmechelen (Limburg)

Voor de dijk van de Maas, binnen de uiterwaard, bleef een gietijzeren grenspaal bewaard, met nummer 112 en datering 1843.

De grenspaal is samen met zijn onmiddellijke omgeving beschermd als monument.

Waarden

De grenspaal en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

De gietijzeren grenspaal, beeldbepalend ingeplant in een uiterwaard van de Maas, markeert de grens tussen Belgisch en Nederlands Limburg, die tot stand kwam na de ondertekening van het Verdrag der XXIV Artikelen in 1839. De paal, 1843 gedateerd en als nummer 112 deel uitmakend van een hele reeks, is een sprekende getuige van de Belgische staatsvorming.