Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Herdenkingsmonumenten Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog is beschermd als monument.

Waarden

Het herdenkingsmonument voor de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Monument naar ontwerp van de architecten Mouffart en Ghallen, wellicht tijdens het interbellum opgericht op het Speelhof, voor de Loonse Sint-Odulphuskerk. Kalkstenen zuilconstructie met oudstrijderssymbool, rustend op een geblokt postament met de signaturen van de architecten en de steenhouwer, en bekroond met bronzen allegorie van de triomf, een gevleugelde vrouwenfiguur met palmtak en trompet. Centraal op het postament prijkt een namenlijst van de gesneuvelden "MCMXIV-MCMXVIII<", vanwege "het dankbare Borgloon"; een herdenkingsplaat voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werd naderhand toegevoegd. Het monument staat te midden van een vierhoekig perkje, afgebakend met een smeedijzeren hekken.

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Traditionele oorlogsmonumenten, opgericht op de meest representatieve en zichtbare plaats van de gemeente, met name op het plein voor de kerk. De constructies getuigen van het oorlogsleed van militairen en burgers, in deze gevallen grotendeels het gevolg van perikelen aan het begin en het einde van de oorlog. Ze staan bovendien symbool voor het patriottisme dat tijdens het interbellum hoogtij vierde en zijn van een uitgesproken beeldbepalende waarde in veelal sterk representatieve bouwkundige kaders.

Speelhof (Borgloon)
Monument naar ontwerp van de architecten Mouffart en Ghallen, wellicht tijdens het interbellum opgericht op het Speelhof, voor de Loonse Sint-Odulphuskerk, ter nagedachtenis van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.