Semi-gesloten vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven en omgeving

De semi-gesloten vakwerkhoeve te Wimmertingen, is beschermd als monument.

Waarden

De semi-gesloten vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een semi-gesloten hoevecomplex rond een trapeziumvormig binnenerf. De totaalconstellatie van de hoeve is intact bewaard met een poortgebouw en varkensstal ten noorden, een woonhuis ten oosten, en stallingen ten westen van het erf, dat ten zuiden afgesloten wordt door een veldpoort. Op de varkensstal na zijn alle hoevecomponenten langs de erfzijde bewaard in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen. In de voorgevel van de stallingen werden de lemen vullingen gedeeltelijk versteend. De buitengevels zijn vernieuwd in baksteenbouw. Traditionele, te bewaren elementen zijn verder de zadeldaken met Vlaamse pannen, evenals de onderkelderde opkamer in het woonhuis.

historische waarde

De semi-gesloten vakwerkhoeve is een historisch gegroeid complex rond een trapeziumvormig erf, waarvan het woonhuis en de (kern van de) stalling minstens teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw gezien ze reeds afgebeeld staan in de Atlas van de Buurtwegen. Het woonhuis gaat – getuige een moerbalk met het jaartal 1742 - mogelijk zelfs terug tot de 18de eeuw.

sociaal-culturele waarde

Het semi-gesloten hoevecomplex getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in Vochtig Haspengouw en drukt de eigenheid van de streek uit.

Wimmertingenstraat 38 (Hasselt)
Gesloten hoeve met kern uit de 18de eeuw. Gebouwen in wit overkalkt stijlen regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken, gelegen rondom een trapezoïdaal erf.