Kapel Schaberg, bomen en boerenburgerhuis met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 10-01-1980 tot heden

Locatie Tongersesteenweg 1, Tongersesteenweg zonder nummer (Borgloon)
Alternatieve naam Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten

Boerenburgerhuis

Tongersesteenweg 1-3, Borgloon (Limburg)

Oorspronkelijk één boerenburgerhuis van circa 1840, later verbouwd tot tweewoonst. Dubbelhuis van zeven, oorspronkelijk vermoedelijk zes traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen gebouw onder zadeldak; aandaken met muurvlechtingen.

Kapel Schaberg

Tongersesteenweg zonder nummer, Borgloon (Limburg)

Kapel (van) Schaberg, ook kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten genoemd. Drie linden aan de linkerzijde. Moderne gehistoriseerde ankers vormen het jaartal 1606. Restauratie in 1974-75.

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de kapel Schaberg met omgevende loofbomen, het naastliggend boerenburgerhuis en hun directe omgeving.

Waarden

De Kapel Schaberg, met de omringende loofbomen en een 19de-eeuwse woning met omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde