Villa Ruland met aanhorigheden

Beschermd monument van 16-10-2009 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Kuringersteenweg, Grote Breemstraat
Locatie Grote Breemstraat 21, Grote Breemstraat 21A, Kuringersteenweg 44 (Hasselt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71022/201.1
  • OL002810

Is de omvattende bescherming van

Tuin van de Villa Ruland

Kuringersteenweg 44 (Hasselt)

Tuinmuur en hek in art decostijl, bij een villa uit de jaren 1940.

Villa Ruland met aanhorigheden

Kuringersteenweg 44, Grote Breemstraat 21, 21A, Hasselt (Limburg)

De kort vóór 1931 of ten laatste in dat jaar gebouwde Villa Ruland, met burelen en achterin liggend magazijn naar ontwerp van Arthur Baar is een beeldbepalend complex in art deco op een historisch belangrijke invalsweg vanuit Diest naar Hasselt.

Beschrijving

Villa Ruland, met burelen, magazijn, tuinen en muren met poorten aan straatzijde te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden

De villa met aanhorigheden uit het interbellum, naar ontwerp van architectu Arthur Baar, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De villa met aanhorigheden en tuinen is een typisch en beeldbepalend voorbeeld van de architectuur die in de Hasseltse stationsbuurt tot stand kwam op het einde van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze werd gebouwd en bewoond door de familie Ruland, een handelaar in brandstoffen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De kort vóór 1931 of ten laatste in dat jaar opgetrokken villa met art deco-allure en een klassieke indeling is als maison de maître een exemplarisch voorbeeld van de burgerlijke bouwkunst van de respectievelijke periode. De binnenafwerking vertoont art deco invloeden, ondanks aanpassingen in de jaren 1950-1960. De aanhorigheden, namelijk de burelen en het magazijn naar ontwerp van architect A. Baar, verhogen de architecturale waarde van de woning. De monumentale tuinmuren met poorten aan straatzijde en de tuinen met groene ceder en aanlegelementen van tijdens het interbellum en de jaren 1940 maken als belangrijke omgevingsfactoren deel uit van het complex en versterken eveneens de architectuurhistorische waarde van de villa.

sociaal-culturele waarde

De Villa Ruland met aanhorigheden en tuinen getuigt door zijn bewonersgeschiedenis van de industriële activiteit aan de Kuringersteenweg, een invalsweg vanuit Diest naar Hasselt, in de buurt van spoor- en tramlijnen. De inwendige structuur van de villa met keldervertrekken bestemd voor het dienstpersoneel en representatieve ruimten op de begane grond en de bovenverdieping getuigen van een upstairs-downstairs samenleving, eigen aan de configuratie van een herenhuis in de Hasseltse buitenwijk Faubourg St. Germain.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.