Kasteel van Rullingen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 27-11-1978 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Rullingen
Locatie Rullingen (Borgloon)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/73009/109.1
  • OL000942

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Domein van Rullingen

Rullingen 1 (Borgloon)

Provinciaal domein van nagenoeg 14 ha, met park en vijver in landschappelijke stijl van rond 1800, bij het in 1921-1925 grondig in Brabantse renaissancestijl gerestaureerd 17de–eeuws waterkasteel, nogmaals samen met de omgeving gerestaureerd in de jaren 1980.

Is de omvattende bescherming van

Kasteel van Rullingen met Engels park

Rullingen 1, Borgloon (Limburg)

De heren van Rolinghen waren leenmannen van de graven van Loon. De oudst bekende telg is Egbert die in 1135 vermeld wordt als getuige bij de stichting van de abdij van Averbode.

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het kasteel Rullingen en het bijhorende Engels park, een parkbos en boomgaarden.
De waterburcht met donjon, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, werd circa 1910 gerestaureerd in neotraditionele stijl door Pierre Langerock.
Het kasteel werd ook beschermd als monument bij hetzelfde koninklijk besluit.

Waarden

Het kasteel van Rullingen met onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.