Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kanunnikenhuis: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kanunnikenhuis met annexen, omheiningsmuur en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van het kanunnikenhuis is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de achtertuin en het voorplein, beide met inbegrip van de als monument beschermde omheiningsmuren. Het als monument beschermde kanunnikenhuis met annex is geen deel van het stadsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het voormalig kanunnikenhuis is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als onverbrekelijk deel van dit 18de-eeuws kanunnikenhuis; al de kanunnikenhuizen aan deze zijde van de Maastrichterstraat waren voorafgegaan door een voortuin en hadden een achtertuin die tot aan de middeleeuwse wallen reikte.

Kanunnikenhuis

Vermeulenstraat 3 (Tongeren)
Dubbelhuis geflankeerd door twee bijgebouwen, de kern van het gebouw klimt op tot de eerste helft van de 17de eeuw, de ordonnantie is in classicistische stijl van circa 1770.