Kanunnikenhuis met annexen en omheiningsmuur

Kanunnikenhuis met annexen, omheiningsmuur en omgeving

Beschrijving

Het kanunnikenhuis is, met inbegrip van de twee annexen, de paardenstallen, de omheiningsmuur en de Maaskalkstenen sokkels, beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig kanunnikenhuis bestaande uit het hoofdgebouw met twee annexen, de paardestallen, de omheiningsmuur en de maaskalkstenen sokkels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als woning van één der kanunniken van het kapittel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Tongeren, opgericht in de 17de eeuw, verbouwd na de stadsbrand van 1677 door kanunnik de Poilvache en aangepast door kanunnik Antoon Vermeylen, deken van het kapittel, tussen 1751 en 1789.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als 17de-eeuws dubbelhuis met twee annexen met classicistische ordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw; de gaafheid van de inwendige structuur en de overwegend 18de-eeuwse decoratie en aankleding onderlijnen de intrinsieke kwaliteit van dit pand.

Kanunnikenhuis

Vermeulenstraat 3 (Tongeren)
Dubbelhuis geflankeerd door twee bijgebouwen, de kern van het gebouw klimt op tot de eerste helft van de 17de eeuw, de ordonnantie is in classicistische stijl van circa 1770.