Kanunnikenhuis

Kanunnikenhuis met stalling, afsluitmuur en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het kanunnikenhuis met inbegrip van de stalling en de omheiningsmuur met inrijpoort.

In het beschermingsdossier wordt de historische, artistieke en architectuurhistorische waarde van het gebouw als volgt gemotiveerd: als voormalige kanunnikenhuis in Maaslandse renaissancestijl, gebouwd circa 1670 en verbouwd circa 1780.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000251, Kanunnikenhuis (GYSELINCK J., 1983).

Waarden

Het Kanunnikenhuis, met inbegrip van de stalling (rechts) en de afsluitmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kanunnikenhuis

Speelhof 10 (Borgloon)
Restauratie in het begin van de jaren 1990 naar ontwerp van J.P. Vandeplas (Tongeren). Herenhuis uit tweede helft 17de eeuw, gelegen aan een voorheen gesloten binnenplaats, toegankelijk via de bewaarde inrijpoort.