Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Speelhof: oostzijde

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kanunnikenhuis met stalling, afsluitmuur en omgeving

Waarden

Het Kanunnikenhuis, met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Kanunnikenhuis

Speelhof 9 (Borgloon)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, met kern van 1695 (datering boven de deur) en recente gevelordonnantie. Het huis is duidelijk herkenbaar op de tekening van Remacle Le Loup (1738).

Kanunnikenhuis

Speelhof 10 (Borgloon)
Restauratie in het begin van de jaren 1990 naar ontwerp van J.P. Vandeplas (Tongeren). Herenhuis uit tweede helft 17de eeuw, gelegen aan een voorheen gesloten binnenplaats, toegankelijk via de bewaarde inrijpoort.

Stadstuin

Padonck 11 (Borgloon)
Stadstuin bij een herenhuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw, met voor het straatbeeld belangrijk hekwerk.

Stadswoning

Speelhof 7 (Borgloon)
Gelegen op de plaats van een thans verdwenen kanunnikenhuis. Achteruit gelegen hoekhuis, voorafgegaan door een gekasseide open ruimte. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak.