Pastorie van het begijnhof

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Diest
Deelgemeente Diest
Straat Begijnenstraat
Locatie Begijnenstraat 66 (Diest)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24020/206.1
  • OB001589

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Pastorie van het Begijnhof

Begijnenstraat 66, Diest (Vlaams-Brabant)

Bewaarde vleugel in traditionele stijl, loodrecht op de recentere 17de-eeuwse voorbouw.

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)

Relict van de landschappelijke tuin aangelegd bij de voormalige pastorie van het begijnhof van Diest circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; sinds 1960 in een sterk gedegradeerde omgeving; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De pastorie van het begijnhof is beschermd als monument.

Waarden

De pastorie van het begijnhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Voormalige pastorie van het begijnhof met stalvleugel, in het tweede kwart van de 18de eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruime tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing.
Architectuurhistorisch vormt de pastorie een voorbeeld van een asymmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een tegelpannen zadeldak, voorzien van een muizentandfries, muurvlechtingen, top- en schouderstukken en een voorgevel, in de 19de eeuw in classicistische geest verfraaid met hoge beluikte vensters en een door voluten geflankeerde hardstenen inkomportiek. Tegenover de pastorie gelegen stalvleugel, gekenmerkt door een gedrukte rondboogdeur en een als puntgevel met schouderstukken uitgewerkt dakvenster.
Dit historisch intrinsiek met het begijnhof verbonden ensemble vormt niet alleen een belangrijke getuige van het kerkelijk verleden van Diest, maar is tevens één van de oudste relicten van de oorspronkelijke bebouwing langs de Begijnenstraat. Uiterst beeldbepalend geheel door zijn ligging ten westen van het poortgebouw van het Begijnhof in een grote 19de-eeuwse landschapstuin die zich uitstrekt tot aan de Leopoldvest.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.