Kerkhof met ondergrondse funderingen kerk, grafzerken, hekwerk en boom

Geografisch pakket Leut

Beschrijving

Het kerkhof in het dorpscentrum van Leut (Maasmechelen) is beschermd als monument. De bescherming omvat het volledige kerkhof met inbegrip van de ondergrondse funderingen van de oude kerk, de grafzerken, het hekwerk en de monumentale boom.

Waarden

Het kerkhof met ondergrondse funderingen van de voormalige kerk, grafzerken, hekwerk en monumentale boom is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als materiƫle overblijfselen van de oudste dorpskern die getuigenis afleggen van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van de voormalige gemeenschap van Leut.

Is de omvattende bescherming van

Kerkhof

Dreef (Maasmechelen)
Kerkhof, op de plaats van de oorspronkelijke parochiekerk, waarvan de funderingen bewaard bleven. Het kerkhof is ommuurd en aan de noordzijde afgesloten met gietijzeren hekwerk. Op het kerkhof bleven graftekens van de 17de eeuw tot de jaren 1960 bewaard.

Op stam gezette taxus bij kerkhof en pastorie van Leut

Aan de kant van het kerkplein staat bij het hekwerk van het kerkhof een beeldbepalende taxus. Het is een op stamgezette struik met een stamomtrek van 138 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt gezet.