Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Leut

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Leut

Beschrijving

De dorpskern van Leut (Maasmechelen) is beschermd als dorpsgezicht. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken geen deel uit van de bescherming (Ganzenpoelstraat 1-7).

De dorpskern is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als homogeen 19de-eeuws dorpsplein met openbare en private gebouwen uit dezelfde periode en belangrijke materiële overblijfselen uit de vroegere ontwikkelingsgeschiedenis van de heerlijkheid Leut.

Dorpskern Leut

Dreef, Ganzenpoelstraat, Genieskensstraat, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
De dorpskern is rond het dorps- en kerkplein gecentreerd en bewaart in grote mate haar 19de-eeuwse karakter. Het ensemble vormt een interessante getuige van de religieuze, sociale, economische en cultuurgeschiedenis van deze gemeenschap.

Is de omvattende bescherming van

Ganzenpoelstraat 2 (Maasmechelen)
Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het midden van de 19de eeuw.

Café

Genieskensstraat 149, St-Pietersstraat 83, 83A (Maasmechelen)
Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1873.

St-Pietersstraat 77 (Maasmechelen)
Neoclassicistische dorpswoning uit het midden van de 19de eeuw.

St-Pietersstraat 75 (Maasmechelen)
Neoclassicistische dorpswoning, bestaande uit twee delen, uit het midden van de 19de eeuw.

Drie linden en dorpspomp

St-Pietersstraat (Maasmechelen)
In Leut is het dorps- en kerkplein niet aangepast door grote stedebouwkundige of verkeerstechnische ingrepen.

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.

Gemeentehuis van Leut en gemeenteschool

Ganzenpoelstraat 1A, St-Pietersstraat 46 (Maasmechelen)
Gemeentehuis met aansluitende gemeenteschool, uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Het gemeentehuis is een alleenstaand bakstenen breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De gemeenteschool is een langgestrekt gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.

Kerkhof

Dreef (Maasmechelen)
Kerkhof, op de plaats van de oorspronkelijke parochiekerk, waarvan de funderingen bewaard bleven. Het kerkhof is ommuurd en aan de noordzijde afgesloten met gietijzeren hekwerk. Op het kerkhof bleven graftekens van de 17de eeuw tot de jaren 1960 bewaard.

Op stam gezette taxus bij kerkhof en pastorie van Leut

Aan de kant van het kerkplein staat bij het hekwerk van het kerkhof een beeldbepalende taxus. Het is een op stamgezette struik met een stamomtrek van 138 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt gezet.

Paenhuys

St-Pietersstraat 79 (Maasmechelen)
Imposant breedhuis, waarvan de rechtertraveeën de oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw vormen; midden 19de eeuw werd het gebouw naar links toe vergroot.

Parochiekerk Sint-Petrus

De huidige kerk is een neoromaanse kruisbasiliek, gebouwd in 1875-1876 naar ontwerp van architect H. Jaminé.

Pastorie van de Sint-Pietersparochie

Dreef 151 (Maasmechelen)
Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Maasvallei tussen Maaseik en Maasmechelen

Dilsen, Elen, Rotem, Stokkem (Dilsen-Stokkem), Maaseik (Maaseik), Leut, Meeswijk, Vucht (Maasmechelen)
Dit gebied beslaat de uiterwaarden van de Maas tussen Maaseik en Maasmechelen. De meanderende rivier verlegde regelmatig haar loop, waardoor het landschap kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele fossiele en verlaten Maasmeanders. Historische dijken zijn nog aanwezig, de dijken zijn pas eind 20ste eeuw aaneengesloten gemaakt om overstromingen te voorkomen. In de tot een kilometer brede uiterwaarden tussen de dijk en de Maas zelf, kan de rivier nog regelmatig overstromen. Een unieke situatie voor Vlaanderen. Het landgebruik in de alluviale vlakte is agrarisch, enkele grote hoeven komen hier voor. Verder zijn er de gehuchten en dorpen, veelal ontstaan aan de toenmalige Maas. Nabij Leut strekt het kasteelpark van Villain XIIII zich uit in de riviervallei.