Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het oorlogsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding de Tweede Wereldoorlog.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het op 18 juli 1920 onthulde oorlogsmonument ter herdenking van Wereldoorlog I en bij uitbreiding van Wereldoorlog II, gedenkteken dat op zijn oorspronkelijke plaats is gebleven, is een getuige van de Belgische politieke geschiedenis, alsook die van Neeroeteren, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde. Vooral de strijd aan de IJzer, in Luik, Halen en Haacht wordt beklemtoond.

artistieke waarde

Door architect Fernand Symons (1869-1942) uit Brussel en beeldhouwer F.A. Gussé uit Hasselt ontworpen en deels door Dehin uit Luik gegoten gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een naar boven toe verjongende vierkante pijler met bekronende Nikè-figuur op een wolk; rijke symbolentaal, getuige de mooie gevleugelde vrouwelijke figuur, het wapenschild van de gemeente, de lauwerkrans, de palmtak en de inscripties; symbolen van moed, heldhaftige oorlogsstrijd, vaderland, overwinning en roem.

Oorlogsmonument

St.-Lambertuskerkstraat (Maaseik)
Het monument werd ingehuldigd op 18 juli 1920. Het is een ontwerp van architect Fernand Symons uit Brussel, in samenwerking met de beeldhouwer F. A. Gussé uit Hasselt.