Kasteel Beaulieu

Gemeente Machelen
Straat Pieter Schroonsstraat
Locatie Pieter Schroonsstraat zonder nummer (Machelen)

Kasteel Beaulieu

Pieter Schroonsstraat zonder nummer, Machelen (Vlaams-Brabant)

Rechthoekig barok kasteel van zeven traveeën met souterrain en twee bouwlagen onder een complexe bedaking, overblijvende uitspringende hoektoren met vierkant grondplan onder gebogen bedaking met bekronende octogonale lantaarn, ontworpen door Lucas Fayd'herbe en gebouwd tussen 1653 en 1656.

Beschrijving

Barok kasteel, gelegen aan de oostzijde van de drukke Woluwelaan, op een verwilderd terrein begrensd door de Budasteenweg, de Pieter Schroonsstraat en de Villastraat. De eertijds mooie omgeving, waaraan het oorspronkelijke waterslot op de oever van de Woluwe met uitzicht op de Zennevallei zijn naam dankte, verdwijnt in de twintigste eeuw.