Burgerhuis versie 1 - 29.04.2014 ()

Achter het stadhuis bevindt zich een classicistisch burgerhuis uit de 17de eeuw, met een gevelordonnantie van 1769. Het gebouw vormt een belangrijk onderdeel van de gevelwand.

Het classcistisch breedhuis van het dubbelhuistype telt vier traveeën en twee en halve bouwlagen onder een zadeldak met Vlaamse pannen. De kern gaat waarschijnlijk terug tot de 17de eeuw, de classicistische gevelordonnantie dateert van 1769, af te leiden van de datering op de tussendorpel van de deur. De bakstenen lijstgevel heeft een silexplint in de eerste en tweede travee, en een kalkstenen plint in de derde en vierde. Steekboogvensters in een kalkstenen omlijsting met een trapezoïdale sluitsteen kenmerken de gevel. De twee rechtse benedenvensters zijn in de eerste helft van de 20ste eeuw omgevormd tot winkelpui onder een metalen I-profiel. De steekboogdeur is eveneens gevat in een kalkstenen omlijsting met een trapezoïdale sluitsteen, en is verder voorzien van neuten en een kalkstenen tussendorpel. Rechts boven de deur, in een penant tussen de tweede en derde travee boven de eerste bouwlaag, is een mergelstenen gevelsteen met Maltees kruis aangebracht, mogelijk een verwijzing naar het kruisherenklooster van Kerniel. De zoldervensters zijn gevat in mergelstenen omlijstingen. De gevel is afgewerkt met een houten kroonlijst op klossen. De zijgevels zijn voorzien van een aandak en muurvlechtingen.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten, beschermingsdossier

Burgerhuis ()

De bescherming als monument betreft het burgerhuis in classicistische stijl.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: Het burgerhuis heeft wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde al belangrijk, vrij gaaf bewaard voorbeeld van een classicistisch burgerhuis met volgende determinerende elementen: silexplint, muuropeningen in kalkstenen en mergelstenen omlijstingen met een trapezoïdale sluitsteen, mergelstenen gevelsteen, de algemene gevelordonnantie en dakvolume. Door de exacte datering heeft de woning aanzienlijke documentaire waarde. De sociaal-culturele waarde wordt bepaald door de markante gevelritmering en het dakvolume die een belangrijk, beeldbepalend element vormen.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten (GYSELINCK J., 1993).