Beschermde archeologische site

Middenpaleolithische site Veldwezelt-Hezerwater en talud

Beschermde archeologische site van tot heden

Middenpaleolithische site Veldwezelt Hezerwater

Beschrijving

De middenpaleolithische site van Veldwezelt-Hezerwater is beschermd als archeologische zone. De vondsten behoren tot de oudste sporen van menselijke bewoning in Vlaanderen. Middenpaleolithische sites zijn in Vlaanderen zeldzaam. Zowel de geologische opbouw als de aanwezigheid van goed bewaarde Neanderthalerkampementen zijn ook in Noordwest-Europese context zeer uniek.

Waarden

De middenpaleolithische site te Veldwezelt Hezerwater en het talud tussen deze zone en het Albertkanaal zijn beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

De vondsten in Veldwezelt-Hezerwater behoren tot de oudste sporen van menselijke bewoning in Vlaanderen. Middenpaleolithische sites zijn in Vlaanderen haast per definitie zeldzaam en degene die gekend zijn dienen dan ook met de grootst mogelijke zorg behandeld te worden. Zowel de geologische opbouw als de aanwezigheid van goed bewaarde Neanderthalerkampementen zijn ook in Noordwest-Europese context zeer uniek. De site is een belangrijke archeologische zone en dient behouden te worden als een getuige enerzijds en met het oog op toekomstig onderzoek anderzijds.

Industrieweg (Lanaken)
De middenpaleolithische vondsten van Veldwezelt-Hezerwater behoren tot de oudste sporen van menselijke bewoning in Vlaanderen. Middenpaleolithische sites zijn in Vlaanderen zeldzaam.