Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Steenstraat
Locatie Steenstraat 8 (Borgloon)

Steenstraat 8, Borgloon (Limburg)

Huis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (dakbedekking niet zichtbaar), uit eerste helft 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op klossen.

De bescherming als monument betreft het 19de-eeuws burgerhuis.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: Het burgerhuis heeft wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het linkergedeelte (drie traveeën) heeft een merkwaardige ordonnantie van aaneengesloten vensteromlijstingen die mogelijk dateren van een oudere, midden 18de-eeuwse toestand (laatste periode van de Maasstijl). De twee rechtse traveeën en de cordon vormende lekdrempels dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. De sociaal-culturele waarde wordt gevormd door de ligging en het voor de gevelwand zeer belangrijke volume en gevelritmering.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten (GYSELINCK J., 1993).

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.