Molenaarshoeve

Beschrijving

Oosthoekstraat nr. 19. "Molenaarshoeve", voormalige molensite van "Billiets molen" of "Plaetse Molen". In 1823 wordt in opdracht van molenaar/ olieslager Norbert d'Huyvetter een nieuwe stenen stellingmolen opgericht, die dient als koren- en oliemolen. Vlakbij aan oostzijde van de molen stond een gebouw, vermoedelijk graanpakhuis (verdwenen), ten zuiden aan

Is de omvattende vaststelling van

Molenaarshoeve

Oosthoekstraat 19 (Tielt)
Molenaarshoeve, voormalige molensite van Billiets molen, een stenen stellingmolen opgetrokken in 1823, die dienstdeed als koren- en oliemolen. De gebouwen worden volgens een jaartalsteen gelijktijdig met de molen opgetrokken in 1823; het kadaster registreert de bouw in 1841. Verankerd eenlagig bakstenen molenaarshuis van zes traveeën onder zadeldak met noordelijke haakse achteraanbouw opgevat als stal/schuur.