Herenhuis

Beschermd monument van 22-04-1993 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Borgloon
Straat Speelhof
Locatie Speelhof 5 (Borgloon)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/73009/148.1
  • OL001383

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis

Speelhof 5, Borgloon (Limburg)

U-vormig herenhuis, met voorliggend tuintje, op verhoogde begane grond. Neoclassicistisch getint dubbelhuis van vijf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het herenhuis met voorliggend tuintje.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: Het herenhuis heeft wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis uit het midden van de 19de eeuw, met de typische vensters (met hardstenen latei en lekdrempel), de halfronde zoldervensters en de deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting. De sociaal-culturele waarde wordt bepaald door de merkwaardige, ten opzichte van de straat achteruitgelegen inplanting, waardoor een voortuin ontstaat. Deze elementen, samen met de typische gevelritmering en het monumentaal volume, maken van het geheel een markant element in het straatbeeld.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000349, 13 monumenten en 2 stadsgezichten (GYSELINCK J., 1993).

Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.