Stadshoeve

Geografisch pakket Borgloon

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de stadshoeve, bestaande uit een U-vormig geheel met boerenburgerhuis, schuur en stalling.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de erfgoedwaarde van de stadshoeve als volgt werd gemotiveerd:
Architectuurhistorische waarde: als een voorbeeld van een voormalige stadshoeve in neoclassicistische stijl uit circa 1850 met gaaf 19de-eeuws interieur.
Industrieel-archeologische waarde: de dienstgebouwen zijn getuigen van de toenemende fruitteelt-industrie.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

De woning, stal en schuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Stadshoeve

Abeelplein 2 (Borgloon)
De stadshoeve, gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, vormt een U-vormig complex van een neoclassicistisch herenhuis met schuur en stalling. De gebouwen dateren uit het midden van de 19de eeuw.