Begijnhof: straatpatroon

Gemeente Diest
Deelgemeente Diest
Straat Engelen Conventstraat, Heilige Geeststraat, Infirmeriestraat, Vestenstraat, Kerkstraat
Locatie Engelen Conventstraat, Heilige Geeststraat, Infirmeriestraat, Kerkstraat, Vestenstraat (Diest)

• 4.01/24020/208.1
  • OB001592

Begijnhof

Begijnenstraat 66, Engelen Conventstraat 1-29, 2-28, Heilige Geeststraat 1-21, 2-30, Infirmeriestraat 1-10, Kerkstraat-Begijnhof 1-25, 2-18, Kraaieneststraat 1-15, 2-4 (Diest)

Sedert 1245 vestigden verscheidene begijnen zich buiten de vesten van de stad, op het grondgebied van Webbekom. Arnold IV, heer van Diest, kocht dit terrein van de abt van Sint-Truiden en voegde het bij zijn heerlijkheid in 1253-54.

Het straatpatroon van het begijnhof is beschermd als monument.

Waarden

Het straatpatroon van het begijnhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het straatpatroon met twee hoofdassen en verbindingsstraatjes voorzien van de karakteristieke, van gevel tot gevel doorlopende kasseibestrating, vormt de basis en essentie van dit typisch stratenbegijnhof met zijn vrijwel rechthoekige plattegrond.