Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gevelwand Abeelplein en Graethemstraat: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Borgloon

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de gevelwand ter hoogte van het Abeelplein en de Graethemstraat in het centrum van Borgloon. De als monument beschermde burgerhuizen maken geen deel uit van het stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de waarde van de omgeving van de panden als volgt werd gemotiveerd: als integrerend deel van de woningen en hoeve.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).

De omgeving van de panden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Abeelplein 3 (Borgloon)
Breedhuis van vier traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak, uit eerste kwart 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel. Recente houten kroonlijst.

Laatclassicistisch burgerhuis

Graethemstraat 1 (Borgloon)
Laatclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eerste helft 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint. Houten kroonlijst. Rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting met dito lekdrempels.

Stadshoeve

Abeelplein 2 (Borgloon)
De stadshoeve, gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, vormt een U-vormig complex van een neoclassicistisch herenhuis met schuur en stalling. De gebouwen dateren uit het midden van de 19de eeuw.

Stadshoeve

Abeelplein 4 (Borgloon)
Het neoclassicistische herenhuis gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, werd opgetrokken als stadshoeve en fungeerde vanaf het einde van de 19de eeuw als Hôtel des Bains.