Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gevelwand Abeelplein en Graethemstraat: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 08-03-1995 tot heden

ID
3441
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3441

Besluiten

Geografisch pakket Borgloon
definitieve beschermingsbesluiten: 08-03-1995  ID: 2813

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de gevelwand ter hoogte van het Abeelplein en de Graethemstraat in het centrum van Borgloon. De als monument beschermde burgerhuizen maken geen deel uit van het stadsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de waarde van de omgeving van de panden als volgt werd gemotiveerd: als integrerend deel van de woningen en hoeve.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000403, 23 monumenten en 5 stadsgezichten, advies KCML (1995).


Waarden

De omgeving van de panden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis

Abeelplein 3 (Borgloon)
Breedhuis van vier traveeën en oorspronkelijk twee, thans drie bouwlagen onder zadeldak, uit eerste kwart 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel. Recente houten kroonlijst.


Laatclassicistisch burgerhuis

Graethemstraat 1 (Borgloon)
Laatclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eerste helft 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op kalkstenen plint. Houten kroonlijst. Rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting met dito lekdrempels.


Stadshoeve

Abeelplein 2 (Borgloon)
De stadshoeve, gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, vormt een U-vormig complex van een neoclassicistisch herenhuis met schuur en stalling. De gebouwen dateren uit het midden van de 19de eeuw.


Stadshoeve

Abeelplein 4 (Borgloon)
Het neoclassicistische herenhuis gelegen aan de kruising van het Abeelplein met de Graethemstraat, werd opgetrokken als stadshoeve en fungeerde vanaf het einde van de 19de eeuw als Hôtel des Bains.