Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en omgeving

Beschrijving

De omgeving van de kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het Marktplein, het driehoekige dorpsplein met bomen en omgeven door een hulsthaag, met dorpspomp en oorlogsmonument. De kapel zelf maakt geen deel uit van de bescherming als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: Driehoekig dorpsplein met beuken, kastanje- en lindebomen waartussen de Onze-Lieve-Vrouwkapel is ingeplant; het plein is omgeven door woningen en heeft een schilderachtig uitzicht.

Is de omvattende bescherming van

Dorpspomp

Marktplein (Hechtel-Eksel)
Recente kopie van de oorspronkelijke neogotische dorpspomp, die tot 1945 op het marktplein van Eksel stond en die water leverde voor de dieren op de maandelijkse veemarkt.

Monument ter herdenking van de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen

Op de zuidelijke punt van het Marktplein staat het monument ter herdenking van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het werd ontworpen door Léon Vogelaar en ingehuldigd in 1925.