Oorlogsmonument

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het op 30 augustus 1925 ingehuldigde monument, dat bij uitbreiding de gesneuvelden van beide wereldoorlogen herdenkt en op zijn oorspronkelijke plaats is gebleven, is een getuige van de Belgische en Ekselse politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de nationaal bekende beeldhouwer Léon Vogelaar (1875-1946) ontworpen gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een vierkante sokkel, waarop een stoer soldatenbeeld staat; rijke symbolentaal, getuige de soldaat met vaandel, de voorstelling van Christus aan het kruis, het wapenschild van de gemeente; symbolen van oorlogsstrijd, moed en redding.

Monument ter herdenking van de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen

Marktplein (Hechtel-Eksel)
Op de zuidelijke punt van het Marktplein staat het monument ter herdenking van de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het werd ontworpen door Léon Vogelaar en ingehuldigd in 1925.