Hoeve Hof ten Steene

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Het Hof ten Steene is een middelgrote vierkantshoeve met een typerende donjon, mogelijk teruggaand tot 12de of 13de eeuw. Na verwoestingen aan het eind van de 16de eeuw werd de hoeve heropgebouwd. De hoeve domineert het zicht van de gehuchtskern.

Oppemstraat 153-161 (Meise)
Het Hof ten Steene was voorheen een middelgrote gesloten hoeve met een typerende donjon, die mogelijk opklimt tot de 12de of 13de eeuw. Vermoedelijk refereert de benaming ‘Ten Steene’ naar het eerste in steen opgetrokken gebouw in deze omgeving . Het huidige gebouwenbestand, met uitzondering van de donjon, klimt op tot de 17de en 18de eeuw, hoewel de woning grondig werd verbouwd in 1926. De hoeve is tot vandaag één van de dominante factoren binnen de gehuchtskern.

Wordt opgevolgd door