Teksten van Burgerhuis In de Dry Cronen

Woning In de Dry Cronen_versie 1_20140506 ()

De woning ‘In de Dry Cronen’ wordt al vermeld sinds 1628. Het huidige gebouw dateert uit het midden van de 18de eeuw.

Historiek

De woning ‘In de Dry Cronen’ wordt voor het eerst vermeld in 1628 als ‘Die drij Croenen’, later in 1661 wordt het ‘Die drij gulden Croonen’ genoemd. Het huis wordt mogelijk gebouwd door burgemeester Jan Jacob Leurs. In 1845 de woning in het bezit van de familie Streignart. In 1982 vindt een restauratie plaats onder leiding van architect E. Martens (Maaseik).

Beschrijving

‘In de Dry Cronen’ is een dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, uit midden van de 18de eeuw. De bakstenen lijstgevel heeft een kalkstenen plint met getraliede keldergaten en een houten kroonlijst met modillons. Een recente gevelsteen met opschrift “IN DE DRY CRONEN” werd aangebracht tussen de eerste en tweede bouwlaag. De rechthoekige vensters zijn gevat in een vlakke, kalkstenen omlijsting, met doorlopende dorpels. Onder de vensterposten zijn diamantkoppen aangebracht.

Het 18de-eeuw interieur met trap was ten tijde van de bescherming nog grotendeels bewaard.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1991).

Burgerhuis In de Dry Cronen ()

De bescherming als monument betreft het burgerhuis In de Dry Cronen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Historische waarde: het gebouw maakt integrerend deel uit het historische stadsweefsel. Deze historische waarde wordt nog versterkt door de overlevering van de oude huisnaam, voor het eerst vermeld in 1628.
Wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het gebouw dateert uit de 18de eeuw en behield ondanks mogelijke wijzigingen bij de restauratie, voldoende elementen die een onmiddellijke associatie met deze periode mogelijk maken. De aanwezigheid van het vrijwel volledig behouden 18de-eeuws interieur met trap verhoogt in belangrijke mate de architectuurhistorische waarde.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).