Burgerhuis Het Gulden Vercken

Geografisch pakket Maaseik

De bescherming als monument betreft het burgerhuis Het Gulden Vercken.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Historische waarde: het gebouw maakt integrerend deel uit van het historische stadsweefsel.
Wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde: het gebouw is een belangrijk voorbeeld van Maasstijl, uit de tweede stijlperiode (eind 17de eeuw). De algemene kenmerken van de Maasstijl worden hier teruggevonden (materiaalgebruik, breedhuisopstelling) samen met de specifieke kenmerken van de periode: naast het benadrukt horizontalisme uit de eerste stijlperiode (doorlopende dorpels en druiplijsten, de tot horizontale reeksen aaneengesloten vensters), kunnen de eerste tendensen gemerkt worden van het verticalisme dat de laatste stijlperiode zal kenmerken (doorlopende vensterlijsten). De zijgevels zijn opgevat als krulgevels. Dit is een enigszins merkwaardige aanwending van het krulgevelprincipe. Bij het gebruik van de krulgevel, een regionale Maaslandse architectuurkarakteristiek, wordt immers in regel afgeweken van het voor het Maasland typische breedhuisprincipe. Hier bleef dit principe bewaard en werd de krulgevel voor de zijgevels aangewend. De neoclassicistische winkelpui is een fraaie, eind 19de-eeuwse toevoeging.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten (GYSELICNK J., 1991).

Bosstraat 42 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Bosstraat 42 (Maaseik)